Anna Oliva- École supérieure des arts Saint-Luc- Liège, Bèlgica
ESA Saint-Luc (Liège, Bèlgica) Gràfic
L’escola
L’escola té molt bones instal·lacions i es decanten molt per lo manual i l’artístic. Ells diuen que ja hi ha moltes escoles que imparteixen graus de disseny gràfic molt tècnics, i que és precisament això lo que els diferència d’altres escoles. Malgrat això, els professors en general són bastant exigents i, tot i que amb esforçar-te n’hi ha prou per aprovar, treure bones notes ja és més difícil.
Els graus universitaris
Els graus universitaris a Bèlgica són de 3 anys, així que en general els estudiants Erasmus cursen el 2n any. Es fa així perquè el segon semestre de 3r no hi ha classes, fan les pràctiques i el TFG. Així doncs, les assignatures que es proposen als Erasmus són totes d’un mateix curs i, per tant, vas a classe sempre amb els mateixos companys i no hi ha mai problemes amb superposició d’horaris.
L’idioma
Et demanen un B1 de francès per anar-hi, però jo no el tenia. Em van dir que no passava res si em
comprometia a aprendre’l i a seguir bé les classes. Els professors de totes maneres t’ajuden en tot moment si tens algun dubte o problema. La dificultat més gran és que la majoria no parlen anglès, però sí que molts parlen italià. Tot i que és una escola relativament petita, a la ciutat hi ha una altra universitat molt gran, pel que trobaràs molts altres Erasmus i moltes facilitats. Per exemple, t’ofereixen classes de francès (gratuïtes i que a més pots convalidar per crèdits) per ajudar-te a seguir les classes o per, simplement, fer vida a la ciutat.
Alumnes Erasmus
Als alumnes Erasmus, a més, els hi deixen fer una assignatura optativa de més per així no tenir tantes
assignatures teòriques, ja que acostuma a haver-hi problemes amb l’idioma en assignatures com filosofia, literatura o història de l’art. Entre que jo ja tenia assignatures convalidades, l’assignatura optativa suplementària i que a més vaig fer el curs de francès, vaig tenir molta llibertat a l’hora d’escollir les assignatures i ho agraeixo molt. Vaig fer assignatures com serigrafia, ceràmica, atelier (que seria el nostre projectes), imprimerie (molt tècnica però molt ben plantejada i interessant) o dibuix.
Fer amics és relativament fàcil. Es fan moltes activitats pels Erasmus, conèixer els companys de classe
també es simplifica, ja que són classes molt reduïdes i als cursos de francès s’hi pot trobar gent que ve de moltes parts del món.
La ciutat
L’escola està situada al barri d’Outremeuse que és un dels més bonics i familiars del centre de la ciutat, si tens la sort de trobar pis o kot per aquesta zona et serà tot bastant més fàcil, principalment perquè just davant de l’escola és on hi ha el supermercat més barat de la ciutat i creu-me, el necessitaràs. Els preus detot en general són més alts.
Per altra banda, la gran part de la vida social es fa a l’altra banda del pont, al barri Le Carré on hi ha moltíssims bars i festa cada dia de la setmana. La ciutat canvia dràsticament depenent si és de dia o de nit. Els primers dies són una mica durs perquè Liège té fama de perillosa i es veu bruta. A mi és de les primeres coses de les quals em va avisar el coordinador d’aquí. Jo diria que lo que més em va impactar a l’arribar a la ciutat va ser lo normalitzat que està que els homes cridin coses a les dones pel carrer, però també cal dir que no acostuma a passar d’aquí. Si no els hi fas contacte visual, et deixen estar de seguida.
Liège està a prop de tot i, per tant, és molt fàcil viatjar. Amb molt poc temps pots arribar a Alamània, a Luxemburg o als Països Baixos. A més, moure’s per Bèlgica en tren és molt fàcil i barat i des de l’aeroport de Charleroi, que et queda a una hora i mitja més o menys, tens molts vols i bastant barats. Lo millor per moure’s per la ciutat és caminant (si vius al centre) o amb autobús, que no és massa car.
Trobar allotjament
Jo vaig trobar pis per la pàgina kotaliege.com, que és la principal pàgina de lloguer de pisos o kots, com en diuen ells. També hi ha moltes pàgines de Facebook i blogs on poder buscar tant pisos com companys. No recomano les residències, són cares i no donen un bon Servei.
L’experiència
A Liège m’hi he passat dos semestres, i estic molt contenta d’haver-ho triat així. El primer semestre va ser molt intens, coneixent molta gent de cop, sortint i viatjant molt. En canvi, quan es va acabar el primer semestre és quan vaig començar a entendre bé el francès i em vaig atrevir a parlar-lo sense vergonya, a entendre bé la cultura i conèixer molta gent belga, així que crec que si m’hi hagués quedat només un semestre me n’hauria penedit. El segon semestre, en canvi, va ser bastant més pla, però com he dit, és quan de veritat em vaig començar a integrar a la vida belga.