Participació d’ESDAPC al Congrés Internacional de recerca en disseny: Expandint els marges

Els passats dies 4 i 5 de desembre professorat d’ESDAPC va participar en el Congrés Internacional de recerca en disseny: Expandint els marges, organitzat pel grup de recerca Mediaccions (UOC) i finançat per AGAUR (Generalitat de Catalunya) mitjançant el projecte (2021 SGR 01476) i amb el suport de la revista Frontiers in Communication (secció Visual Communication).

El congrès va comptar amb dues ponències invitades: Making Places Through Design de l’Anna Meroni, Catedràtica de Disseny a l’Escola de Disseny del Politecnico di Milano, on és vicedegana des del 2022. El seu enfocament de recerca és disseny de serveis i disseny estratègic orientat a la sostenibilitat, per fomentar la innovació social, la participació i el desenvolupament local. Cofundadora del Polimi DESIS Lab i de la xarxa internacional DESIS (Disseny per a la innovació social i la sostenibilitat), ha desenvolupat una experiència específica en estratègies, mètodes i eines de codisseny. Impulsora del concepte de ‘disseny centrat en la comunitat’, treballa transversalment en noves emprenedories, creació de llocs, serveis públics, béns comuns urbans i investigació i innovació responsables.

Futures at the Margins: adopting more-than-human perspectives, de Paul Coulton, Catedràtic de Disseny Especulatiu i de Jocs dins del laboratori de recerca Imagination (obert, exploratori i orientat pel disseny) i professor a l’Escola de Disseny de la Universitat de Lancaster. La seva pràctica es basa en la investigació «a través del disseny» per crear futurs experiencials que barregen deliberadament una experiència present amb un futur especulatiu que es concreten combinant escenaris immersius amb artefactes produïts com a ficcions de disseny o dissenys especulatiu.

Les comunicacions, presentades per el professorat d’ESDAPC es focalitzen en la recerca en disseny des de la pràctica docent i en com aquesta es retroalimenta dins del marc dels estudis de Grau en Ensenyaments Artístics Superiors en Disseny d’ESDAPC. A continuació es pot consultar l’abstract de les quatre comunicacions:

Panel 3. Salut i benestar: contribucions des de la pràctica del Disseny Participatiu com a eina pel benestar social i la innovació educativa: més enllà de l’espai residencial (Anaïs Esmerado, Ojalá Projects, Amaya Martínez Marcos, ESDAPC).

Panel 5. Experiencias docentes e investigadoras en las periferias del diseño La práctica editorial como introducción a la investigación académica. Espacios expandidos entre arte y diseño. (Montserrat Noguera, ESDAPC). Análisis de la cocreación en Proyectos Finales de Grado de la última década. (Guillem Ferran, ESDAPC).

Panel 11. Experiències docents i investigadores en el disseny Impacte de les humanitats i les ciències socials en la recerca als Estudis superiors de disseny. Transferències i possibilitats. (Felip Vidal Auladell, Ana Belén Rojo (ESDAPC).

Pel tancament del congrès el professor Roger Siñol va participar en la Taula rodona d’EDIVI, una sessió oberta on es va fer un una introducció al seu origen per parlar com s’enfronta la Innovació col·laborativa en l’ensenyament-aprenentatge en disseny. (Raffaella Perrone -IED-, Pierino Dal Pozzo -BAU-, Sheila González-Mardones -UB-, Roger Siñol -ESDAPC-, Raquel Pelta, UB).

Més informació