L’ESDAPC, present a l’Assemblea Anual de l’ACESEA a Vitòria
El passat 12 i 13 de desembre de 2024 es va celebrar a Vitòria l’assemblea anual de l’ACESEA (Asociación Española de Centros Superiores de Enseñanzas Artísticas) que reuneix tots els Centres Superiors d’Ensenyaments Artístics que impartim estudis de música, art dramàtic, dansa, disseny i restauració i béns culturals.
L’ACESEA uneix tots els centres que imparteixen Ensenyaments Artístics Superiors per defensar unitàriament els interessos d’aquests ensenyaments, promoure la seva qualitat, coordinar i unificar criteris que condueixin a una millora del funcionament i eficàcia d’aquests ensenyaments. A la vegada és una associació que treballa i és consultada per l’Administració pública per al desenvolupament de normes que afecten com ha estat el cas de la nova Llei d’Ensenyaments Superiors aprovada recentment. En aquesta assemblea hi van assistir com a representants de l’ESDAPC, Ricard Roura com a director i també membre de la junta de l’ACESEA i, Jordi Guillemí, professor i coordinador de Mobilitat Internacional d’ESDAPC.
L’Assemblea es va celebrar a Vitòria, a la IDarte l’Escuela de Arte y Superior de Diseño Pública de Euskadi,i amb la presentació, per part del seu president Pablo Iglesias Simón, es va fer balanç de l’any i de les perspectives de futur. Bàsicament, ha estat un any centrat en l’aprovació a juny de 2024 de la nova Llei d’Ensenyaments Artístics Superiors. De cara al futur encara hi ha un camí important en el desenvolupament de la llei amb decrets i es preveu un calendari de desenvolupament fins al 2028.
A banda de l’assemblea, les dues jornades van servir per tractar temes d’internacionalització dels estudis superiors, els intercanvis i la qualitat.
D’internacionalització es van desenvolupar diferents ponències que reflectien l’estat i experiències de diferents centres superiors. Entre d’altres, ESDAPC a través del professor Jordi Guillemí va presentar el projecte internacional que es desenvoluparà des de l’especialitat de Disseny de moda amb altres centres europeus. A la vegada va transmetre els temes tractats a Rosenheim i Praga a on havia assistit recentment. En termes generals, es va parlar dels beneficis de la internacionalització i la identitat local davant la identitat global.
En l’àmbit de la qualitat dins dels EAS es van exposar i detectar les diferències entre els diversos centres participants, en funció del territori. Es pot indicar que Catalunya és del que està més avançat perquè les seves titulacions passen tots els requeriments de l’AQU -Agència per a la Qualificació del Sistema Universitari de Catalunya-. Entre d’altres, el Dr. Miquel Mirambell, director de la ESCRBCC, va fer una presentació dels processos de qualitat desenvolupats a Catalunya i va explicar també el cas concret del seu centre de Restauració i béns Culturals que va ser el primer que va acreditar els seus estudis.
L’assemblea general anual de l’ACESEA permet establir una trobada anual de tots els centres d’Ensenyaments Artístics Superiors, unificant esforços per la millora continua de les nostres específiques necessitats.
Enllaços relacionats:
- Ley 1/2024, de 7 de junio, por la que se regulan las enseñanzas artísticas superiores y se establece la organización y equivalencias de las enseñanzas artísticas profesionales.
- Comunicat ACESEA – Ley de Enseñanzas Artística
- ESDAPC participa a l’assemblea general de l’ACESEA